Chihuahuaens historie og kendetegn

Den lille chihuahua er et meget populært valg, når det kommer til hunde. Både på grund af dens størrelse og meget karakteristiske væsen er chihuahuaen et populært valg – og så er det bestemt ikke den hund, der kræver mest foder. Ligeledes har hunden igennem tiden været foretrukket af mangt en kendis, og hunden ses da også tit i gadebilledet – enten på egne ben eller i en smart lille taske, der skal holde den lille hund varm.

Men hvad er egentlig historien bag verdens mindste hund? Og hvilke træk kendetegner racen?

Aztekerne og rituelle ofringer

Chihuahuaen stammer fra Mexico og har været en del af det gamle Aztekerrige. Dog ikke på samme måde, som vi holder hunde i dag. For tro det eller ej, dværghunde, herunder chihuahuaen, blev brugt i Aztekerriget som solofre. Der var tradition for, at de små hunde blev brændt sammen med deres døde ejere.

Dette gjorde man, fordi man troede, at ejerens synder på den måde ville blive overført til hunden i stedet.

Mayafolket i Mexico opdrættede chihuahuaer

Sandsynligvis brugte Mayafolket i Mexico allerede omkring år 500 de små hunde som offergaver til deres guder. En ting er man dog sikker på, og det er, at Toltecstammerne, som var arvtagere af Mayakulturen, opdrættede og ofrede de små hunde i 800-tallet.

I begyndelsen af 1500-tallet sluttede ofringerne dog, da Spanierne udryddede al Mexicansk kultur, og Mayaernes rige styrtede i grus. Herefter gik der næsten 400 år, før chihuahuaen blev genopdaget i provinsen Chihuahua – hvorfra racen også har sit navn. Det formodes, at chihuahuaen før det levede som vilde, før de blev gjort tamme af indianerne. Der er også teorier om, at chihuahua stammer fra en af de tabte civilisationer, hvorefter den blev vild igen og levede i skovene.

Amerikanerne opfandt chihuahuaen, som vi kender den i dag

Efter en mere eller mindre spændingsfyldt forhistorie var det amerikanerne, der igen opdagede chihuahuaens charme.

Ved systematisk at krydse den oprindelige chihuahua-race med andre dværghunde lykkedes det dem at avle sig frem til chihuahuaen, som vi kender den i dag: Som verdens absolut mindste hunderace.

Blev populær efter 2. Verdenskrig

Efter 2. Verdenskrig gik chihuahuaen sin sejrsgang over hele verden, hvor den blev et enormt populært og elsket kæledyr. Til at begynde med var den langhårede chihuahua meget sjældnere end den korthårede, men efter blev begge typer lige populære.

Selvom chihuahuaen i dag findes med både kort og langt hår samt i mange forskellige farver, så er der stadig én farve, der betragtes som mest sjælden. Det er farven rubinrød, der anses som den mest sjældne og dermed mest eftertragtede.

En hengiven og intelligent hunderace

Chihuahuaen er en meget loyal hund, der knytter sig meget stærkt til sin ejer. Men hunden har også et meget stort ego, og mange mener, at den bør opdrages på samme måde som en stor hund. Derfor er det også vigtigt, at en chihuahua ikke ynkes eller pylres – men derimod opmuntres.

En chihuahua er kendetegnet ved at være modig, vagtsom, kæk, legesyg og meget selskabelig og kælen af natur. Omend nogle måske nærmere ville kalde den dumdristig frem for modig. På samme måde kan en chihuahua til tider virker en anelse uvenlig, men det er en fremtoning, som hurtigt går over – uanset om det er mod fremmede ved døren eller fremmede hunde på gaden.

Mange siger, at en chihuahua er en kæmpe hund i en lille krop – så du får personlighed for pengene! Den lille chihuahua vil være din ven for livet.

Godt at vide om chihuahuaen

En chihuahua er en lille hund, så den bliver også forholdsvis gammel. De fleste chihuahuaer opnår en levealder på omkring 12 til 16 år, hvilket ikke er atypisk for små hunde.

Selvom chihuahuaen kan virke bidsk over for andre hunde, er den naturligt et flokdyr og har det fint med andre hunde, når de først lærer hinanden at kende.

Mange tror fejlagtigt, at den lille hund får nok motion derhjemme, men det er meget vigtigt, at man går ture og lufter sin chihuahua!

Chihuahuaer ryster nogle gange. Hvis den går udenfor i køligt vejr, vil den ofte ryste – det er simpelthen bare for at holde sig i bevægelse. Men den kan også gøre det på grund af spænding eller forventning – så der er ingen grund til at give sin chihuahua tøj på, for den kan sagtens holde varmen under rimelige omstændigheder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *